Loupaná konopná semínka v unikátních receptech
Používáte loupaná konopná semínka ve své kuchyni? Víte, že je nejlepším rostlinným zdrojem bílkovin, a esenciálních mastných kyselin (omega 6 a omega 3) - v ideálním poměru?*
Pokud vám to úplně mnoho neříká, ve složení potravin se příliš nevyznáte a orientujete se spíše podle toho, co vám chutná či ne, pak čtěte dále.
Všechny superlativy konopného semínka totiž v jednoduchosti znamenají, že vaše tělo a jeho správné funkce mají na čem stavět.
Kvalitní bílkoviny potřebuje proto, aby mohlo zajistit harmonický průběh mnoha činností, od obnovy buněk, fungování imunitního systému až třeba po zdraví kůže. A pokud mu je poskytnete ve správné formě (dobře využitelné), pak se vám odvděčí - bude vám dobře.
A vynikající je také fakt, že semínko neobsahuje lepek, tudíž si jej mohou dopřát i ti, kteří úzkostlivě hlídají vše, co na svém talíři mají.
A co vlastně máme na talíři my? Dva pestré a unikátní způsoby, jak konopná semínka sníst ke svačině nebo obědu.
Díky @kvasarna!
Chléb s pestem z kvašených pažitkových květů s konopným olejem, s kvašeným mrkvovým salátkem a konopným semínkem.
A hrachové těstoviny s vajíčkem, opět kvašeným mrkvovým salátkem, kvašeným medvědím česnekem a konopným semínkem.
A proč zrovna kvašená zelenina?
Je pro tělo dobře stravitelná a díky mléčnému kvašení obsahuje i látky, které v syrové zelenině nenajdete. Chuť je jedinečná (obzvlášť v kombinaci zeleninových druhů, které v Kvašárně zpracovávají).
Výčet předností by byl velice dlouhý, a tak to zkrátíme - vitamíny, minerální látky a enzymy z kvašené zeleniny jsou pro tělo nesmírně prospěšné, dobře využitelné a hlavně zpracovatelné.
Zkrátka a dobře - kombinace konopného loupaného semínka a kvašené zeleniny je nejen super zdravá, barevná, chuťově neotřelá, veselá a hravá, ale i zdravá.
A nic nebrání tomu, přidat si v případě potřeby na talíř i nějaký kus dobrého masa :)
* ZEMANOVÁ, Hanka (2011). BioAbecedář Hanky Zemanové. Praha: Smart Press.